fbpx

Inspiration

Hjælp til stress.Liviudvikling

Hjælp til stress. Hvad har jeg brug for?

Hjælp til stress – har jeg brug for det, eller skal jeg bare tage en pause?

“Skal jeg skifte spor og få hjælp til stress, for at tage vare på mit fremtidige helbred? Eller skal jeg bare tage en pause og håbe, at motivationen vender tilbage?”

Det spørgsmål fik jeg til brevkassen. Og det er et spørgsmål, som virkelig mange stressramte tumler med.

Hej
Jeg er en ung mand på 27, igang med en bachelor(Farmaci) som jeg regner med at jeg færdiggør her til sommer. Desværre kan jeg ikke bruge den bachelor til noget uden en kandidat. Jeg står i en svær situation, da jeg tror, jeg ubevidst igennem en længere periode har været ramt af mental stress, som følge af presset på mit studie, har nemlig nu her i 2-3 måneder følt mig træt, haft en overaktiv hjerne som ikke har villet falde til ro, der skal ikke så meget til før mit hovede koger og jeg får hovedpine.

Jeg oplever manglende motivation i forhold til studiet og har de fleste dage svært ved at motivere mig selv til at sidde og læse der hjemme.

Har jeg timer på universitetet, eller aftale med nogle om at læse sammen den dag, så kan jeg motivere mig selv til at få udrettet dagens gode gerning. Har flere gange taget mig selv i at sidde og tænke: Hvad har jeg egentlig lært igennem de 5 år jeg har forsøgt at få en bachelor.

Oplever en følelse af alt andet vil være mere tiltalende at lave og jeg mest af alt har lyst til at smide bøgerne over i hjørnet og foretage mig andet, hvorefter fornuften siger at jeg skal forsætte for at få en ordentlig fremtid. Det giver anledning til en del tanker og spekulationer om hvad jeg skal med livet osv, da jeg er 27 og har brugt 5 år i forsøget på at få en bachelor (det er min anden uddannelse). Den tid jeg bruger på at tænke over det kunne jeg have brugt på mit studie.

Jeg er nået til et punkt, hvor jeg tror, jeg er begyndt at udvikle angst for at glemme, ubevidst tager jeg studiet med hjem og kan ikke tænke på andet end det, fordi jeg er bange for at glemme det, jeg har lært/læst den dag.

Ligeså snart jeg endelig falder til ro og tænker på andet, så laver min hjerne en mod reaktion og begynder at tænke på de faglige ting for ikke at glemme tingene. Kan mærke at det er ved at være en psykisk belastning for mig, og jeg er bange for at jeg vil brænde ud med det stress, der evt også kommer på en kandidatuddannelse.

Kæmper også med lidt ensomhed udenfor studiet. Jeg snakker med studiekammerater, mødes og laver opgaver med dem på universitetet, men udenfor studiet sidder jeg tit alene i min lejlighed mutters alene, og for det meste ligger jeg bare på min seng, når jeg er der hjemme og ser tv, spiller computer spil, tjekker facebook i håb om at folk skriver, tjekker mine dating profiler i håb om, at der måske er en sød pige som har skrevet, har svært ved at finde gejsten til så simple ting som at tage opvasken, gøre lejligheden ren osv.

Jeg har forsøgt at skabe venskaber udenfor studiet, men det er altid løbet ud i sandet, fordi jeg har følt, at det altid var mig, som besøgte dem, hørte på deres problemer og hjalp dem som venner nu gør, men hvis jeg havde brug for at folk besøgte mig eller brug for at snakke med dem, så har det altid været et problem for dem.

Ud fra det, du har læst, hvad er så din opfattelse af min situation? Tror du min manglende motivation på studiet skyldes mange udenoms problemer? Bør jeg tage en pause og vente med at forsætte på studiet for at se om motivationen og interessen vender tilbage, eller er det på tide at skifte spor og konsultere en psykolog/mental coach med henblik på at tage vare på mit fremtidige helbred ?

m.v.h
Den forvirrede

Kære forvirrede

Hvor er jeg glad for, at du skriver til mig. For ja, du har det svært lige nu, og det er godt, du selv kan se og mærke det så klart. Godt, at du kan række ud efter hjælp til at komme godt videre.

Du er ikke alene

Jeg vil gerne fortælle dig, at du ikke er alene. Den overgang, vi skal igennem i årene fra ungdommen til voksenlivet, kan være en ret svær. Det kan være en temmelig skræmmende periode for en del unge. Ja nok for flere, end de fleste lige forestiller sig.

Hjælp til stress

Og så kan det være både godt og nødvendigt, at få noget hjælp. For som du selv har oplevet, kan det være utroligt hårdt at forsøge at kæmpe sig igennem selv. Og hvis du spørger mig, ja, så er det ikke kamp, der hjælper, når du er så presset. Og heller ikke forsøgene på at tvinge dig selv til at tage dig sammen.

Er det stress?

Du har heldigvis allerede selv set stress som en mulig årsag. Og jeg er helt enig med dig i, at det ser ud til at være en væsentlig del af forklaringen. Du fortæller jo præcist, hvordan du har en hel række klassiske symptomer på stress. Og samtidig har du en masse spekulationer og bekymringer, både omkring din uddannelse og venskaber.

Det kan være vældig svært selv at indse, at man er ramt af stress, og svært at få stoppet op, når stressen først kører. Så det er rigtig godt, du er nået hertil. Det er nemlig supervigtigt at komme ud af stressen igen og få den hjælp til stress, der er brug for. For som du måske allerede ved, kan langvarig stress udvikle sig til både angst og depression. Derfor et det vigtigt at få taget hånd om.

Få hjælp til at slippe ud af stressen og få plads til at mærke, hvad der er vigtigt og rigtigt for dig

Så lige nu handler det først og fremmest om at få god hjælp. Få hjælp til at finde ro og få fast grund under fødderne. Få hjælp til at slippe ud af stressen. Blive fri til virkelig at mærke, hvad du vil og hvad du kan. Hvad du vil og hvad du kan, uden at skulle presse dig selv ud over dine egne grænser.
Mærke, hvad du har lyst til, og finde dine egne værdier. Så du kan leve efter det, som du mærker er vigtigt og rigtigt for lige netop dig.
Ikke det, du tror andre forventer af dig, men det, der virkelig er dig. Det, som heldigvis samtidig gør, at andre også langt bedre kan se og mærke, hvem du er. Se og mærke dig, og holde af dig, præcis som du er.

Hjælp til stress.Liviudvikling

Stress går ud over evnen til at træffe gode beslutninger

For når først stressen kører, går det ud over både hukommelsen og koncentrationsevnen. Det svækker også i høj grad evnen til trække på erfaringer, få overblik og træffe gode beslutninger, f.eks. omkring uddannelsesvalg.

Jeg tror, du måske først for alvor vil kunne mærke, hvad der er det rigtige for dig, bl.a. i forhold til din uddannelse, når du har fået hjælp til at komme ud af den stress, du er ramt af. Så hvis det er muligt for dig, kan det være godt at udskyde beslutningen om, hvorvidt du skal fortsætte eller stoppe på dit studie. Udskyde beslutningen til du har fast grund under fødderne igen.

Stress gør det svært at være fuldt og afslappet tilstede i sociale relationer

Jeg tænker, at den stress, du er ramt af, også har betydning i forhold til den ensomhed, du kæmper med. Det er ofte sådan, at vi bliver ramt på vores empatiske sans, når vi er under pres.
Det kan ramme vores evne til at indgå fuldt og helt i gode og afslappede gensidige relationer. Stressen gør, at vi ligesom ikke rigtigt er til stede. 
En del af vores krop, hjerne og nervesystem er kapret af stress-energien. Det kan andre ofte blive påvirket af, enten bevidst eller ubevidst.
Stress-energien smitter nemlig let. Det kan skabe indre uro, frustration eller forvirring i dem, vi er sammen med. Det kan få dem til at trække sig lidt, – måske endda uden at de selv registrerer det.
Så også af den grund er det supervigtigt at få hjælp til stress og få stoppet stress-spiralen.

Lidt forslag til, hvad du selv kan gøre for at dæmpe din stress

Jeg vil gerne lige give dig lidt forslag til, hvad du selv kan gøre her og nu, som hjælp til at dæmpe din stress. Bagefter giver jeg dig mine anbefalinger til, hvor du kan hente yderligere hjælp.

Når du har opbygget stress igennem længere tid, er det først og fremmest vigtigt at slappe af, geare ned. Få ro på, -også selvom det er svært.

Søvn, ro og hvile er god hjælp til stress

Giv dig selv lov til at slappe af og få al den søvn og hvile, du har brug for.
Det er altså ikke nu, du skal punke dig selv over, at du har svært ved at få tingene gjort, tag i stedet et hvil eller vælg at gøre noget, du har lyst til, og som du mærker gør dig afslappet og/eller giver dig energi.
For nogle virker der supergodt som hjælp til stress at ligge på sofaen og se tv-serier. For andre er det den rene gift.
Så prøv at have opmærksomhed på, om det hjælper dig til at slappe af, finde ro, eller få mere energi. Hjælper det, når du ligger på din seng og ser tv? Eller dræner det dig tværtimod og øger din frustration og dit stressniveau?

Stress eller hvile. Hjælp til stress

Hvordan påvirker dine aktiviteter på computeren dig?

Hvad gør det ved dig, når du spiller computer, når du tjekker Facebook og når du tjekker dating? Læg mærke til hver enkelt af disse aktiviteter. Hvad får du det bedre af, hvad får dig til at slappe af, hvad giver dig god energi? Og hvad dræner dig og øger dit stressniveau?

Rolige motionsformer kan sænke dit stressniveau

For mange kan let motion, som afslappede cykel- eller gåture, yoga, qigong mv. give mere ro og sænke stressniveauet, mens hårdere eller mere konkurrencepræget motion kan have den modsatte virkning.
Hvis du har lyst til at læse mere om, hvilke former for motion og bevægelse, der kan hjælpe, når du er ramt af stress, og hvad du skal undgå, kan du finde linket til min artikel om stress og motion nederst på siden her.

Få hjælp til stress, så du kan komme godt videre

Jeg tror, det samtidig vil være rigtig godt for dig at få noget professionel hjælp til stress for at komme godt videre. Det er vigtigt at få standset stressspiralen så hurtigt som muligt. Og vigtigt, at få hele dit system til at falde fuldstændig til ro igen. – og det er utroligt svært at klare helt uden hjælp, når du først er ramt af stress.

Og få hjælp til at undgå at blive ramt af stress igen

Det er også vigtigt for dig at få hjælp til at lære, hvordan du fremover kan opfange de små tegn. Spotte de små tegn på, at du er ved at blive for presset eller presser dig selv for hårdt. Og hjælp til at lære, hvordan du får stoppet op og kommer i ro og balance igen.

Find ro og balance igen

Her kommer mine forslag til, hvor du kan få hjælp til stress:

Hos lægen

Når du er ramt af stress er det som regel en god ide at starte med at tage en tur omkring lægen. Både for at få checket at alt er, som det skal være fysisk, og om der er behov for en sygemelding, og fordi lægen har mulighed for at henvise dig til en psykolog eller psykiater, hvis I når frem til, at det vil hjælpe dig bedst.

I forhold til dit studie

Du kan kontakte Studenterrådgivningen, og få gratis rådgivning der. Du finder Studenterrådgivningen på srg.dk. De tilbyder gratis rådgivning,og bl.a. hjælp til stress, til studerende på de videregående uddannelser. De har afdelinger i hele landet, med socialrådgivere, psykologer og psykiatere ansat. 
Deres medarbejdere har tavshedspligt. Du kan kontakte dem anonymt, hvis du helst vil det.

Måske har du også brug for at tage en dybere snak med studievejlederen på dit studie om hvilke muligheder du har, helt konkret?

Terapi og coaching som hjælp til stress

Endelig kan du søge hjælp hos en god psykoterapeut, kropsterapeut eller coach, som arbejder med stress.

Og du er selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig, hvis du gerne vil have min hjælp i den forbindelse. – Jeg skal måske lige nævne, at det også er en mulighed at få online terapi hos mig, hvis du f.eks. bor for langt væk.

Kærligst
Lise

Her kan du læse mere om stress og motion og om stressbehandling

Leave a Comment

Få tips til mere balance, livsglæde og energi
Supervision. Lise Jensen. Liv i udvikling

Få inspiration og nemme tips til:

  • balance
  • livsglæde
  • energi

Tak for din tilmelding