fbpx

Inspiration

Tre råd, når livet gør ondt

De bedste råd, når livet er svært, og når livet gør ondt

Her får du 10 livskloge danskeres bedste erfaringer og råd, når livet gør ondt

 

Jeg har spurgt 10 livskloge danskere, hvad de gør, når de har det svært, og når livet gør ondt.
Spurgt dem, hvad der virker bedst for dem, og spurgt, hvad de gør, for at passe godt på sig selv og komme godt videre, når de har det svært, når livet gør ondt.

Tre råd, når livet gør ondt

Flora Skouboe Eriksen – Erik B. Jørgensen – Hanne Alling Riisager – Thomas Rosenstand – Maj Wismann – Lars Skjoldby – Heidi Agerkvist – Jan Redsted – Anne Goncalves – Uffe Elbæk

Disse 10 har jeg valgt, fordi de er mennesker, som jeg synes gør det rigtig godt her i livet, mennesker, som jeg lærer noget af, og mennesker, som jeg holder af at følge på forskellig vis.

Jeg har bedt dem om at give deres tre bedste råd videre her, og jeg er både dybt taknemmelig og rørt over, at de alle har sagt ja.
Ja til at hjælpe, ved at dele deres egne bedste erfaringer og råd om, hvordan du kan komme godt videre, når livet er svært og gør ondt.

Det er jeg dybt taknemmelig fordi jeg ved, at der er rigtig mange mennesker, der har det svært og har brug for en håndsrækning.

Og det ved jeg, fordi jeg har specialiseret mig i at hjælpe mennesker, der er ramt af svære ting i livet. Mennesker, som måske endda er tæt på at miste  håbet om, at der findes nogen eller noget, der kan hjælpe dem.
De får min hjælp til at genfinde indre ro og balance og få åbnet for livsglæden igen, bl.a. med familie- og parterapi og psykoterapi . Og det kan både være her hos mig, eller som som Online terapi over nettet eller telefonen.

 

Jeg har stillet disse spørgsmål til de 10 udvalgte:

Hvad er dine bedste erfaringer med at komme godt videre, f.eks. når du er presset og stresset, når energien er lav, eller du er ramt af modgang, tab eller andre kriser?

Hvad er dine tre bedste råd?

Hvad virker bedst for dig og hvordan tager du dig godt af dig selv, for at komme godt videre, når du har det svært og når livet gør ondt?

____________________
____________________

Maj Wismann

Maj Wismann. Når livet gør ondt

Mine 3 bedste råd, når livet gør ondt:

1) Accepter, at det er sådan, det er lige nu – det værste du næsten kan gøre er, ikke at ville acceptere, at livet har spændt ben for dig. JO hurtigere du accepterer, at det bare er noget lort pt. og at du nok skal komme videre, jo hurtigere og nemmere er det for dig, at begynde at handle og gøre en aktiv indsats i retningen af at få det bedre.

2) Pas på dig selv – Det tog mig mange år at lære, at jeg skulle drage omsorg for mig selv, når jeg var ked af det. Som voksen er det mit eget ansvar at få det, som jeg har behov for. Jeg måtte i en periode, mens jeg indøvede dette, tænke: ” Hvis det her var sket for min lillesøster, hvordan havde jeg så trøstet hende”; og så give mig selv det. – Alle mennesker er sårbare og kan blive ramt – og så skal man kunne passe på sig selv.

3) Find ud af, hvem der kan hjælpe dig, men også hvem der ikke kan. Der er simpelthen ikke noget værre end mennesker, som faktisk gør din situation værre, når livet gør ondt. Derfor er det vigtigt for mig at være utrolig skarp på, hvem der er der for mig, når livet sparker mig i ansigtet – for ja, jeg får også masser af slag. Hvem kan jeg ringe til, hvem kan jeg snakke med, hvem kan hjælpe mig videre. Og så holde mig L-A-N-G-T væk fra de mennesker, som kun ønsker at være sammen med mig, når livet er fantastisk. Det er min tid og kærlighed alt for kostbar til. Det lyder hårdt, men jeg har lært min lektie. På den hårde måde.

Maj Wismann er ejer af sitet websexolog.dk og en af Danmarks førende sexologer og eksperter i sexlyst.

____________________
____________________

Thomas Rosenstand

Thomas Rosenstand. Når livet gør ondt

Egentlig er det vanskeligt at opdele i 3, 5 eller 1 godt råd, for tingene hænger jo sammen.

Som med alt andet i livet gælder det, at forebyggelse er bedre end helbredelse, men selv den mest minutiøse planlægning af liv og færden er ikke en fuldstændig beskyttelse. Alligevel er det værd at arbejde ud fra det tankesæt, at du altid skal have en plan B parat. Det, at man ved, at man har noget i baghånden, giver en indre ro, der er uvurderlig i hverdagen – og som giver ekstra kræfter, når noget slemt indtræffer.

Hele konceptet med ”Plan B” har jeg indgående beskrevet i mine bøger ”Virkeligheden er klog” og ”Virkeligheden er stadig klog”.

Når det går galt

Det første trin, hvis du rammes af en fyring, af et tab eller andet grimt, skal altid være: ”Vurder skaden”. Det er vigtigt, for det kan ofte give dig et lidt mere nuanceret syn på det skete. Tag en dyb indånding, vurder omfanget af det skete og dets konsekvenser. Gør det disciplineret – nærmest i en liste. Hvis du faktisk skriver ned, punkt for punkt, hvad der er sket, er det en hel del nemmere bagefter at angribe punkterne et for et.

Der vil altid være nogle af punkterne, der er nemme at gå til. Lad os sige, at du har nedskrevet 10 punkter, hvor det skete rammer dig. Hvis du nu relativt nemt kan gøre noget ved bare 3 af dem, står du tilbage med 30% mindre katastrofe. Det giver overblik og lidt mere tro på, at det her kan du sagtens klare.

Den lille tings magt 

 Vi mennesker er forunderligt skruede sammen på mange områder. Et af dem er vores hjerners evne til at tage én lille ting og blæse den op til uhyrlige dimensioner.

Det kan være vores partner, der ikke vender knivene rigtigt i bestikskuffen, klemmer forkert på tandpastatuben eller noget andet ligegyldigt. Vi kan lade det ”problem” vokse til så voldsomt omfang, at det faktisk BLIVER et problem. Og så er fanden løs.

Det gode er, at vores hjerner er lige så gode til at gøre det med omvendt fortegn: Vi kan finde en lille god ting og gøre den stor.

Det kan være en blomst i haven, en sang, en bog – ja hvad som helst. Og den evne skal du bruge, hvis livet føles uoverskueligt.

Når du har lavet din liste med ”alt det frygtelige”, håndterer du de punkter, du relativt nemt kan håndtere. Derefter tager du en ny liste, hvor du skriver nogle af de gode ting, der giver dig fornøjelse, glæde, ro og så videre.

Tag derefter en ting fra positivlisten – og gør så det! Du vil opleve, at du får mentalt overskud til bagefter at snuppe et punkt eller to fra den negative liste, og pludselig ender den negative liste med at være meget kort. Eller helt forsvinde.

Lad mig prøve med 3 råd

 1. Hav styr på dine ”Plan B” – eller beredskabsplaner, om du vil. De er det stærkeste mentale værktøj, der findes i verden. Mindre kan ikke gøre det!
 2. Sørg for at udvikle et mentalt ”fredsted”, hvor du kan putte dig selv hen i et par minutter eller mere. Det giver ro til de mere pragmatisk anlagte dele af hjernen – og så kommer løsningerne ofte fra netop den del af din tankeproces, mens du mentalt er et helt andet sted.
 3. Lær at tænke progressivt i stedet for defensivt. Det siges, at det, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere. Jeg vil hellere have, at du tænker: ”Det, der ikke slår mig ihjel, må hellere rende stærkt”. Underforstået: Beslut, at problemer, modgang etc. ikke blot skal imødegås – men nedkæmpes! Jeg tillader mig at henvise til et kapitel i ”Virkeligheden er stadig klog”: ”Front Sight Focus – behandling af frygt”

Thomas Rosenstand er iværksætter, forretningsmand og forfatter til adskillige bøger. Født i 1963 og med en ukuelig overbevisning om menneskets helt ekstreme ressourcer. Han har siden 2009 boet i Florida, USA, hvor han skriver bøger, arbejder for kunder over hele verden og er en ivrig debattør. Thomas coacher også en række mennesker via Skype – både private og erhvervsledere.
De omtalte bøger kan findes her: www.virkelighedenerklog.dk

____________________
____________________

Hanne Alling Riisager

Hanne Alling Riisager. Når livet gør ondt

Når jeg er presset, nede og i krise, gør jeg forskellige ting:

 • Jeg skriver dagbog om, hvad jeg er fyldt og optaget af. Jeg sørger dog for, altid at få min. en positiv ting med fra dagen og evt. en smiley, som angiver dagen. Når jeg bruger smileyer, så opererer jeg med 5 forskellige – som kan visualisere hvordan dagen har været for mig. Den kede af det smiley som den værste og den meget glade smiley som den bedste. På den måde kan jeg se tilbage på dagene og visuelt se, at dagene ikke har været så slemme og tunge som jeg husker dem i hukommelsen.
 • Jeg tager med det samme Bach´s Blomsterremedier 
 • Jeg går lange ture i naturen, og på tidspunkter, hvor jeg med stor sandsynlighed ikke møder andre. Her er jeg udstyret med papirslommetørklæder så jeg kan græde igennem og evt. råbe/skrige, uden at der er nogen der tror, der er udbrudt krig :))
 • Jeg søger hjælp udenfor familien og venindekredsen – alternative behandlere i form af FTF, coach, kropsmassage med samtale. alt afhængig af hvad det handler om.

Hanne Alling Riisager har en international virksomhed RessourceDetektiven der beskæftiger sig med kommunikation og bedre forståelse for og mellem mennesker.
Hun tilbyder kurser, coaching, supervision og foredrag.
Derudover er hun forfatter, bl.a.  til bogen: “Fra fejlfinder til ressourcedetektiv”.

____________________
____________________

Erik B Jørgensen

Erik B. Jørgensen.Tre råd, når livet gør ondt

Her er tre gode råd til at komme videre i livet, hvis du har det svært eller har mistet overblikket.

Min tre råd hænger sammen på den måde, at de hjælper hinanden.

 Når livet er uoverskueligt, så sæt dig og tænk på, hvad du virkelig “Vil”/ønsker. Lav en liste med alt, du tænker på. Når du har lavet en liste, så prioritér hvad du vil. Det er en god måde at klare hjernen på. Når du har smagt på, hvad du virkelig vil og har valgt, vil du være meget mere fokuseret. Gå så efter en af tingene ad gangen, det er dit nye mål. På den måde kan du tage en ting ad gangen, et skridt afløser det andet.
Når du ved hvad du “Vil”, så del dit problem/mål op i delmål og mål. Lav en masse små delmål, på vej til dit endelig mål. Der fra skal du ikke koncentere dig om det endelig mål, men tage et lille delmål ad gangen. Pludselig er du i mål.
Når jeg f.eks. er på en lang ekspedition som “Skandinavien rundt i kajak”, så hjælper det ikke noget, at jeg tænker på mål, der er et halvt år til, og som er laaangt væk. Derfor kan et delmål være næste by jeg kan handle i, efter 4-6 dage. Så er det de næste 4-6 dage, det handler om, og ikke andet. Fordi når jeg ikke de næste 4-6 dage, så når jeg ikke “Skandinavien rundt i kajak” og omvendt. Ud over det, skal du prøve at nyde vejen til hvert delmål så meget som muligt. Vær stolt hver gang du når et lille delmål!
Når du har fundet ud af, hvad du “Vil” og delt det op i et mål og en masse delmål, så er der en meget vigtigt ting du skal huske. Det er: “Du klarer intet i livet alene”!
Jeg har igennem årene kunnet se, at jeg intet har klaret i livet alene, alt kræver samarbejde eller hjælp fra andre.
Selv for mig på mine store solo-ekspeditioner, er jeg afhængig af folk. Jeg skal bruge råd før turen, og under turen skal jeg have hjælpe til hjemmeside, vejr, depoter og et bagland der støtter, så der er ro på.
Som Jægersoldat kommer alle og tror, de skal klare optagelsen alene. Det kan man ikke, fordi man bliver så træt og udkørt, at man får brug for at få hjælp, og det får man kun, hvis man hjælper andre, når man har overskud. Dem, der ikke forstår det, kommer aldrig ind, fordi man kan ikke klare det alene. Det er det, Jægerkorpset vil have folk til at forstå.
Derfor er det så vigtigt for dig, når du vil væk fra noget i dit liv, løfte dig op og komme videre, at du bruger andre. Når du ved, hvad du “Vil”, du har mål og delmål, så vil jeg se rundt i mit netværk, hvem der kan hjælpe mig. Er der nogen, der holder mig op på mine delmål? Er der andre, der kan lære mig færdigheder for at komme videre? Hvem skal du søge til for at få motivation (og omvendt hvem skal du holde dig fra, for ikke at blive trukket ned)? Kort sagt, hvem i dit netværk kan give dig noget, du mangler, og hvad kan du give igen nu eller senere, så folk har lyst til at hjælpe?
HUSK folk kan ikke hjælpe dig, hvis du ikke vil eller giver folk mulighed for at hjælpe dig. Folk skal inviteres ind i dit liv.
Erik B. Jørgensen er fuldtidseventyr, forfatter, foredragsholder og guide.
Erik har lavet en lang række ekspeditioner, med fokus på at være i naturen opleve dyrelivet og årstidernes gang, ud fra hans motto “Eventyret starter i din baghave”. Erik har en bagrund i Slædepatruljen Sirius og Jægerkorpset.
Erik holder foredrag om hans ekspeditioner og om motivation/samarbejde, ud fra hans mange erfaringer. Han har udgivet en række bøger om hans ekspeditioner, og han driver bloggen “Kom ud”, hvor han laver anmeldelser, dagbøger LIVE undervejs på ekspeditioner, online foredrag, online motivations kursus “Fra drøm til virkelighed” og giver masser af råd og fif.
 ____________________
____________________

Anne Goncalves

Anne Goncalves. Tre råd, når livet gør ondt


Tag en pause. Gå fra gøren til væren.

Vi lever i en verden, hvor vi er vant til altid at skulle gøre noget. For mange er det ikke naturligt, for nogle måske endda lidt flovt, fordi det føles ‘dovent’, hvis man bare giver sig hen til væren. Trækker stikket, går lange ture, sover lidt ekstra, tillader sig selv at sidde i ro og ikke rigtig gøre noget. Fordi vi tror, at vi altid skal gøre noget, altid skal handle for at komme videre. Men hvis vi altid har travlt med at gøre den ene ting efter den anden og aldrig stopper op og mærker efter, så kan vi nemt miste kontakten til os selv. Og måske endda flygte fra det, som er essentielt at kigge på, for at komme videre. Så stop op, tag en pause, tag tid til dig selv.

1) Træk stikket

Jeg trækker stikket – dvs. jeg skærer ned for aftaler, holder mig fra sociale medier, såsom Facebook, som bare stresser mig og distraherer. Jeg holder en fridag eller to og tillader mig selv at være med de følelser, der dukker op. Jeg prøver ikke at flygte fra det. Så løser tingene sig som regel, og jeg kommer hurtigere ovenpå igen.

2) Vær med følelsen

Denne øvelse illustrerer meget fint, hvad der sker, når vi tillader, istedet for at blokere:

Luk dine øjne og mærk en følelse, du ikke vil have ind. Fx en følelse du kan huske fra en bestemt situation, der ikke føltes godt. Forestil dig så, at du forsøger at skubbe følelsen væk fra dig med al din magt, du skubber og skubber, du nægter, at lukke den ind. Hvordan mærkes det i din krop?

Forestil dig så, at du tillader følelsen at være der. Du kan endda sige til den ‘det er ok, at du dukker op, du er også en del af mit liv’. Sid med følelsen et øjeblik. Hvordan mærkes det i din krop?

Mit gæt er, at det er nemmere, at være med følelsen, istedet for at skubbe den væk. Når vi prøver at skubbe noget væk, stivner kroppen og det føles hårdt og knoklende. At være i stand til at lukke alle følelser ind, både positive og negative, er i sidste ende lettere. At give plads en kort stund gør, at de negative følelser i virkeligheden får mindre plads.

3) Kom ned i kroppen

Al vores væren skal ikke foregå oppe i hovedet, så kom ned og mærk din krop. Tag nogle dybe rolige vejrtrækninger, lav fx yoga, eller dans, så du kan mærke din krop.

Anne Goncalves er yoga & mindfulnesslærer. Hun holder workshops og yoga retreats i Danmark og udlandet og har specialiseret sig i yoga mod stress. Hun blogger om yoga, mindfulness og stresshåndtering og på hendes hjemmeside finder du også guidede meditationer og online forløb.  http://annegoncalves.com

____________________
____________________

Uffe Elbæk

Uffe Elbæk. Tre råd, når livet gør ondt

Hvad er det, at livet vil lære mig, siden jeg får denne udfordring?

Når jeg møder en seriøs faglig udfordring i mit liv, en personlig følelsesmæssig krise eller fysisk sygdom, prøver jeg at vende min energi 180 grader, ved at spørge mig selv følgende spørgsmål: “Hvad er det, at livet vil lære mig, siden jeg får denne udfordring?”
“Ja, hvorfor har livet kastet mig ind i dette mentale eller fysiske træningsrum, hvor jeg bliver testet på denne måde?”

De to spørgsmål har igen og igen fået mig på ret kurs og ud af den negative energi, der ofte er forbundet med at blive konfronteret med svære udfordringer. Uanset om de er arbejdsmæssige, følelsesmæssige eller fysiske.

Og igen: Ingen går igennem livet uden at få knubs og skrammer. På den måde er livet en kontaktsport. Det kan du lige så godt acceptere med det samme. Men i stedet for at slå os på livet, skal vi øve os i at danse med livet. Ja, blive ven med vores egen skæbne og livssituation.

Det er ikke altid let. Overhovedet ikke. Men se om mine to spørgsmål ikke åbner op for nye perspektiver.

Derudover hjælper det altid på mit humør og selvværd, at jeg får sovet nok, spist sundt og ikke mindst: får brugt min krop fysisk. Hver dag – vel at mærke.

Så se og få de syv-otte timers søvn, spis masser af grønt og drop bilen og tag cyklen hvis muligt.

Det var mine få meget kontante råd fra mig til dig. Håber de giver mening for dig. Selv har jeg haft masser ud af at følge dem.

Uffe Elbæk er politisk leder af Alternativet. www.alternativet.dk
Fra årene i Århus er han bl.a. kendt som initiativtager til Frontløberne, kulturudvekslingsprojektet Next Stop Sovjet og ikke mindst Kaospilot-uddannelsen, som han var leder for gennem 15 år. I København har han været direktør for World Outgames og for konsulentfirmaet Change the Game.
Uffe har været medlem af byrådet i Århus, siddet i folketinget og en overgang været kulturminister for Det radikale Venstre. I 2013 forlod han Det radikale Venstre og stiftede kort efter partiet Alternativet, som blev valgt ind i Folketinget i 2015 med 9 mandater.

____________________
____________________

Heidi Agerkvist

Heidi Agerkvist. Tre råd, når livet gør ondt

1: Jeg tillader mig selv at have det, som jeg har det. 
Mange af os – inkl. mig selv – er vokset op med billedet af, at der er måder, der er bedre at have det på, end andre. At nogen følelser er ok, og andre er besværlige eller forbudte. Det er en bøvlet overbevisning at have med sig. Den har jeg brugt en hel del tid og energi (og penge til egenterapi) på at afmontere. Det er nemmere bare at have det, som man har det.
Og hvordan har jeg det så? Jeg har det tit på mange måder på én gang. I lang tid følte jeg mig lidt forkert eller anderledes, når jeg aldrig kunne svare helt klart på, hvordan jeg havde det. Et klart “godt” eller “skidt” på spørgsmål som “Hvordan går det?”. “Ja” eller “nej” til “Har du det godt?”.
Jeg har fundet fred med, at jeg oftest har det på mange måder, og nu giver jeg plads til det. På den måde bliver det nemmere at være med det, der er – også når det er svært. Det fjerner det lag oveni, der går ud på at vurdere, om det nu er ok at have det sådan, som jeg har det.
Da min far døde, sørgede jeg. Over det, der havde været, og over det, der aldrig blev. Men jeg var samtidig lettet. På hans vegne og på min mors. Og må man være det? Nogen vil sige nej og fred med det.
Jeg ved, at det bliver nemmere for mig at give plads til alle følelser – også selvom de stritter i alle retninger, og nogen gange ikke giver mening. Derfor er det vigtigere for mig, end hvilken følelse normen foreskriver mig at have eller ikke have i en bestemt situation.
2: Jeg kigger bagom. 
Når noget gør ondt, kigger jeg bagom, og har fokus på hvad det er, der bliver ramt eller forhindret i at komme til.
Når jeg bliver irriteret på mine børn eller i tvivl om, om jeg er en god mor, kigger jeg bagom for at se, hvad der får det til at gøre ondt lige der.
Når noget knager i relation til mine børn, handler det oftest om, at jeg bliver forhindret i at komme i mål med mine intentioner om fx at skabe en hyggelig eftermiddag, eller arrangere en overraskellse eller på anden måde udfolde min kærlighed til mine børn.
Når man står der og rækker sit hjerte frem, og ikke føler sig taget imod, så gør det ondt. Det gælder i alle relationer, og i særdeleshed i relationen til børn og partner.
I de situationer øver jeg mig i at anerkende min intention og give den værdi. Det var kærligt ment. Og at det så ikke lige faldt ud, som jeg havde tænkt, betyder jo ikke, at jeg er en dårlig mor, eller at mine børn er utaknemmelige og ligeglade med alle mine gode intentioner og min kærlighed generelt. Det handler mere om, at der er helt tosset mange faktorer på spil i sådan et helt almindeligt familieliv, og at det nogen gange kan være svært at navigere i de mange behov og humører på én gang.
MIn strategi er at tage hånd om det, der bliver ramt – i det her eksempel intentionen. En måde at gøre det på, er at lade den fylde i min bevidsthed, og lade være med at smide hele mit værd som mor ud med badevandet, blot fordi en eftermiddag ikke landede der, hvor jeg havde tænkt.
3: Jeg trækker på erfaring
Det fede ved at blive voksen er, at man begynder at kende sig selv over tid. Derfor kan jeg nu også genkende nogle mønstre hos mig selv, og jeg ved at livet går op og ned. Derfor kan jeg også hjælpe mig selv til ikke at blive helt så bange og forskrækket, når livet stikker næsen frem på den ene eller anden måde.
Jeg kan huske første gang min mand og jeg røg skævt af hinanden, og hvor relationen mellem os var mere udfordret, end den før havde været. Der var jeg eddermame bange. Jeg troede at vi var nødt til at blive skilt. Vi stod der med to små børn, og jeg var rædselsslagen.
Det gode ved at have stået dér er, at vi (med god hjælp) kom igennem det, og fik den vigtige erfaring med os, at vi kan godt miste kontakten og blive bange – og så finde hinanden igen. For vi har gjort det før.
Den erfaring har jeg trukket på mange gange, når vi i perioder i større eller minder grad har oplevet udsving i vores relation.
Så når noget gør ondt, tvinger mig selv til at tage helikopterblikket på og se det hele lidt ovenfra. Og jeg kigger specifikt efter hvilke erfaringer jeg har, med præcis den udfordring jeg står i. Oftest har jeg nemlig (efterhånden) en. Det hjælper mig med at få ro på og gå mere konstruktivt til værks i løsningen af den.

Heidi Agerkvist er familiepsykolog og parterapeut med base i Århus. Hun har bygget et stort online univers op på heidiagerkvist.dk, hvor hun i sin karakteristiske ligetil og meget konkrete stil formidler solid psykologisk viden og blogger om familielivet, forældreskabet og parforholdet. På siden kan du tilmelde dig hendes gratis nyhedsbrev og løbende få tips og tricks til hverdagen i børnefamilien.

____________________
____________________

Jan Redsted

Jan Redsted. Tre råd, når livet gør ondt

 1. Tillad krisen. Flygt ikke fra den. Se den som en chance til nødvendig forandring og prioriter plads og ro til at være med det som føles fremfor at reagere, gøre og handle.
 2. Spørg kroppen (ikke sindet) og gør hvad den har brug for… søvn, motion, massage, dans, stræk, natur, frisk luft, go mad, berøring… og… gi´flere krammere!
 3. Få hjælp. Indse at du ikke kan alene… Invester penge og/eller tid og opsøg dem, du tror på.

Når alle mine problemer er løst, finder jeg fred, siger egoet.

Når du finder fred, falder alt andet, helt af sig selv, på plads, siger sjælen.

Et terapeutisk paradoks jeg mange gange i mit liv har måttet sande. Når jeg fuldstændigt er optaget af noget som fx. at se på en overvældende smuk solopgang, male et maleri, danse dybt og totalt, få øje på et spædbarns øjne… alt sammen på en måde, hvor jeg pludselig er koncentreret om noget… og alt andet er glemt. I sådanne øjeblikke forsvinder problemer, tanker og dermed ideen om noget skal gøres og løses. Forstå at livet faktisk kan opleves helt anderledes fra det ene øjeblik til det næste.  Opsøg engagement, frivilligt arbejde eller kreativt udtryk.

Når kravet om at lave om på sig selv forsvinder, bliver transformation mulig.

Når jeg holder op med at være optaget af at lave om på mig selv, reparere, helbrede, heale, terapere, men i stedet, bare for en stund dropper ideen, opstår ofte en spontan ro. Prøv bare selv for en kort stund at droppe ideen om problemer der skal løses… Du skal nok få disse tanker tilbage om lidt, men prøv bare lige at se, hvad der sker, når de evigt kværulerende tanker om at noget må gøres ikke længere får magt. Prøv det lige nu… 1 minut, 2 minutter 3….?

Hvordan er det?
Altså indtil sindet igen siger: Jamen… og forlanger at du igen tænker på problemer udfra den ide, at tænkning kan løse det?

Øv dig i at gøre noget opbyggende
Prøv at erstatte problem-tankerne med lidt tid til at finde det, der opbygger og gør godt. Skriv det ned og revider listen jævnligt

Måske små ting som at gå en tur i skoven, svømme, besøge en god ven, invitere i biografen, bage en kage til en du holder af og levere den, eller hvad som helst du kunne ha´glæde af, som opbygger.

Når smerten er for overvældende
Jeg ved det… i situationen, i smerten, i angsten, i sorgen, i vreden, i den dybe depression, ser vi det ikke sådan.

Vi føler os overvældede af voldsomme følelser eller helt afmægtige og på afgrundens rand.
Følelser vil noget, forlanger noget. Følelser er bevægelse i kroppen, og hvis vi bevæger dem, ændrer det sig.
Hvis de ikke bevæges, ændrer det sig ikke. Jeg har altid brugt kroppen som første og vigtigste terapi og meditation.
Kroppen lyver aldrig, og hvis vi gir den lov, vil den bevæge sig, når den føler. At kunne udtrykke følelser, er det som kendetegner levende mennesker.

Føl og udtryk det!

Nogen vil påstå, at depression ikke er en følelse, men derimod mangel på evnen til at føle. Depression er det modsatte af ekspression.

Ryst kroppen godt igennem i 10 minutter, hvis angst paralyserer eller overvælder.

Råb og ras, hvis vrede tar magten. (Selv har jeg brugt motorvejen som et ideelt sted at råbe og skrige… ingen kan høre dig, men alligevel oplever de fleste af os en indre stemme, som forbyder sådanne udbrud… konfronter den og få det ud!

Sorg kræver, at vi græder, helst hulker, hvilket er nærmest umuligt for de fleste civiliserede danskere, men måske kunne vi prøve at tillade smerten fuldt ud, frem for at dulme den med stimulanser eller aktivitet.

Det man bevæger flytter sig… og det, man ikke bevæger, flytter sig ikke.

Lidelse, smerte, angst, sygdom og kriser tvinger os ofte tættere på noget oprindeligt, autentisk og ægte. Vi bliver tvunget til at ændre adfærd. Ofte tvinges vi til at forholde os til det, som er godt og afstå fra det, som nedbryder. Selvom det sjældent er nemt i situationen, kan det være en stor hjælp at se krise som en hjælp til en nødvendig forandring. De mennesker, jeg elsker og respekterer mest, har alle uden undtagelse haft voldsomt svære kriser i livet. Kriser der har skabt dybde, som intet andet kan. Kriser gør os dybere, blødere, mere forstående, ydmyge og åbne. Så forestil dig, at disse 3 råd faktisk er det, der skal til?

 1. Tillad krisen. Flygt ikke fra den. Se den som en chance til nødvendig forandring og prioriter plads og ro til at være med det fremfor at reagere, gøre og handle.
 2. Spørg kroppen (ikke sindet) og gør, hvad den har brug for… søvn, motion, massage, dans, stræk, natur, frisk luft, go mad, berøring, gi´flere krammere!
 3. Få hjælp. Indse at du ikke kan alene… Invester penge og/eller tid og opsøg dem, du tror på.

Jan Redsted er 5Rhythms® Teacher (5RTA)
Han har gennemført 5Rhythms Teacher Training i USA i 2004 – 2005 og har siden som hovedbeskæftigelse undervist i ind- og udland i de 5rytmer. Han er desuden arrangør af Internationale 5Rhythms® workshops på Heartbeat, Cycles og Mirrors niveau.
Ud over ugentlige åbne aftner og dybere workshops har Jan de seneste år, bla sammen med sin hustru gennem 26 år Annette Uhlemann, undervist sygehus-personale, og deltaget i flere forskningsprojekter med de 5Rytmer i rehabilitering, i cancerbehandling og i Kræftrådgivningen, bl.a. i samarbejde med Enhed for sundhedstjeneste Forskning, Kræftens Bekæmpelse, Vejle- og Skejby sygehus.
Mere information: www.5rytmer.dk

____________________
____________________

Flora Skouboe Eriksen

Flora-Skouboe-Eriksen.-Tre-råd-når-livet-gør-ondt

Når livet gør ondt, er det der er rigtigt vigtigt, ikke kun for mig, men for os alle, at huske at mærke hele os.

Før jeg blev ramt af stress for 10 år siden, var det meste af min aktivitet kun i hovedet. Efter jeg nu har levet mindfuldt i over 10 år, er det blevet mere og mere tydeligt for mig, hvor meget min krop fortæller mig hele tiden om, hvordan jeg har det.

Så for mig handler det rigtig meget om, at lytte til min krop hver eneste dag, hvert øjeblik jeg bliver opmærksom. Og åndedrættet er det bedste anker til at lytte til kroppen. For det dybe åndedræt er direkte forbundet med den parasympatiske del af nervesystemet, vores indre beroligelses system.
Det første, jeg gør hver eneste morgen, lige når jeg vågner, er at komme tilstede i mit åndedrag, hvor det giver mig en god pejling af, hvor min krop og dermed også mit sind er henne i dag. Og de perioder hvor jeg mærker mit system er presset, der giver jeg mig selv lov til at være i stilhed.
Dyrker min yoga, sidder stille og kigger ud over havet, hvor jeg bor, og laver så lidt som overhovedet muligt, også husligt. For for mig handler det om hele tiden at skabe balance, så ved at lave ingenting og give plads til stilheden, åbner jeg op for plads i mit indre rum igen, når for meget er blevet fyldt derind.
Og faktisk gør denne daglige praksis og det at sørge for stilledage hver eneste uge, at min balance aldrig mere kommer ud af drift. At jeg ganske hurtigt kommer tilbage til lige nu, lige her når jeg er bragt ud af det. Livet kan vi jo ikke kontrollere, men hvordan vi tager det, der kommer, har vi stor indflydelse på, og jo stærkere balancemusklen er, jo bedre kan vi blive stående, også når livet bliver barsk.

Og omkring de det at miste, er mine bedste råd at huske at være med tabet. Også selv om der er gået lang tid. Vi må godt sørge vi må godt være kede af det. Vi skal bare opdage at det forandre sig over tid. Men sorgen er en vigtig del, at være med dem eller det vi mistede.

I vores familie har vi et husalter hvor de der har forladt os bliver mindet og ved fødselsdag, jul og Alle helgens dag mindes vi dem, ved at tænde lys og fortælle gode historier om dem. På den måde får de lov at leve videre, uden at vi skal gemme sorgen væk, for sorg er en del af det at være menneske, og vi er alt for forskrækket omkring det i vores samfund. Når den får plads så healer den bedre og hurtigere og fortyndes i stedet med kærlighed.
Flora Skouboe Eriksen er leder og hovedunderviser på mindfulness-akademiet.dk, som står for de to Mindfulness-instruktør-uddannelser: Mindfulness Practitioner og Advanced Practitioner. Og hun er kvinden bag Facebooksiden “At leve Mindfuldt “.
Flora holder foredrag og afholder workshops, pædagogiske dage og mindfulnessforløb. Hun er fast tilknyttet ledercoach i sin kommune, og samarbejder fast med COK (Center for Offentlig kompetenceudvikling).

____________________
____________________

 Lars Skjoldby

Lars Skjoldby. Når livet gør ondt

For mig kommer det meget an på, hvad det er, som gør ondt. Jeg har oplevet, at der er mange ting og situationer, jeg selv kan gøre noget ved, og så er der få ting, jeg ikke kan gøre noget ved.

Det første, jeg forsøger, er altid at finde ud af, hvad kan jeg selv gøre. Det kan være utroligt svært, når man står lige midt i orkanen. For mig virker det at trække mig og være alene. Lukke alt og alle ude, så jeg har helt ro på at fokusere på dét – og kun dét – som gør ondt lige nu.

Dernæst forsøger jeg at visualisere, hvordan det er, og hvordan det føles, når alt er godt, og der ikke er problemer. 

Når jeg har fokuseret på de to modpoler, så begynder jeg helt automatisk at tænke i løsninger. Det er ikke altid, at løsningen kommer lige med det samme. På ingen måde. Det kan sagtens tage dage, uger eller måneder. Og her er mit visualiserede billede af ”de gode tider” vigtigt. Det hjælper mig med at holde modet oppe.

I processen forsøger jeg også ikke at love for meget. Og jeg forsøger også at sige fra over for aftaler og tjenester, som ikke er vigtige for mig. Det er svært, men vigtigt for mig, for at bevare eller opbygge et overskud igen.

Lars Skjoldby er 40 år, gift og har 2 børn. Han driver sit eget eget konsulent bureau med 5 ansatte: http://www.lars-skjoldby.dk. Fritiden bruges på familien og på løb.

____________________
____________________

Jeg vil gerne sig en meget stor tak til alle 10 bidragsydere!

Tak, fordi I sagde ja til at være med, og tak for al den tid og det grundige arbejde, I har lagt i at give jeres bedste erfaringer og råd videre.

Jeg håber og tror, at mange vil få stor glæde af dem.

Og tak til dig, der læste med.

Jeg håber, du har nydt at læse de mange gode tanker og bud på, hvordan du kan komme godt videre, når livet er svært, og når livet gør ondt.
For som du sikkert allerede har opdaget, er der masser af guld at hente i rådene her.
Og jeg ønsker for dig, der læser dem, at du finder og udvælger lige netop de råd, der kan hjælpe dig bedst, når du står i en svær situation, når livet gør ondt, f.eks når du er presset og stresset, når energien er lav, eller du er ramt af modgang, tab eller andre kriser.

Når livet gør ondt. Liviudvikling

 

Har du også brug for min hjælp til at genfinde indre ro og balance og få åbnet for livsglæden igen?

Jeg vil hjertens gerne hjælpe dig,

Kærligst
Lise

Ring til mig på tlf. 2635 6332 eller send mig en mail på mail@liviudvikling.dk

 

Få en tid hurtigt, og få hjælp med familie- og parterapi eller psykoterapi , enten her hos mig, eller som som Online terapi over nettet eller telefonen

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tips til mere Harmoni, Livsglæde og Energi

Hvis du har lyst, kan du læse mere om, hvordan du kan få hjælp, når livet er svært,og når livet gør ondt

Vi er alle forskellige, så hvad er dine egne bedste erfaringer og råd?

Hvad virker bedst for dig og hvordan tager du dig godt af dig selv, for at komme godt videre, når du har det svært, og når livet gør ondt?

Jeg håber, at du også har lyst til at hjælpe, og dele ud af dine bedste råd og erfaringer.

Det kan du gøre lige herunder i kommentarfeltet, det vil glæde mig til at høre fra dig!

12 Comments

  • Lise Jensen Svar

   Du er meget velkommen, jeg er meget glad for at du vil være med!

 1. Maj Wismann Svar

  Ja, jeg vil virkelig også gerne takke, fordi du tænkte på mig Lise. Det er virkelig blevet en super god guide. Så mange gode råd samlet på et sted. Jeg er sikker på, at der er masser af mennesker, der får stor glæde af den.
  Kh,
  Maj Wismann

 2. Camilla Svar

  Tak for dig

 3. Thomas Løfqvist Svar

  Kære Lise.

  Tak for den gode læsning. Dog havde jeg håbet på en mere nuanceret forståelse af, hvordan man løser kriser i sit liv.
  selv om anerkendelse og positiv tænkning virker for nogle, så havde det pyntet på “artiklen” hvis mennesker som Brinkmann havde været med.

  Jeg vil i den forbindelse gerne anbefale “STÅ FAST” af overstående, som giver nogle alternativer til at mærke sig selv.

 4. Lilian Jensen Svar

  Glæder mig …

 5. Hanne Svar

  Tak for svar håber jeg kan lære min hjerne at samarbejde om det som er godt for mig

 6. Karina petersen Svar

  Tak for oplysende og gode råd

 7. Hanne Stenbjerg Nielsen Svar

  Tak for visdomsordene❤??Dejligt at I har taget tid og mod til at fortælle om det der sker indeni, når livet er svært.

 8. lise sofie garde Svar

  Hej Lise
  Undgår at styre mine følelser, men lader dem få lov at fylde og “tale”
  Arbejde kreativt og sætter små overskuelige mål
  Søger for en god daglig rytme med ro og meditation

 9. Dorthe Svar

  Tusind tak – Meget givende.

Leave a Comment

Få tips til mere balance, livsglæde og energi
Supervision. Lise Jensen. Liv i udvikling

Få inspiration og nemme tips til:

 • balance
 • livsglæde
 • energi

Tak for din tilmelding