fbpx

Inspiration

Svære følelser

Svære følelser kan måske overvælde dig og styre dig

Bliver du let overvældet af svære følelser?

Bliver du – eller en du holder af – tit ramt af svære følelser?
Stærke følelser, som måske nærmest kommer ud af den blå luft.

Det kan f.eks. være voldsomme følelser af vrede eller tab af kontrol, svære følelser af ked-af-det-hed, forladthed, afmagt og magtesløshed, overvældende følelser af skam og skyldfølelse, eller en næsten uimodståelig trang til at gå i skjul, forsvinde, flygte?

Oplever du, at du pludselig kan blive f.eks. vældig vred, bange, ked af det, såret eller totalt magtesløs?
Oplever du, at det nogen gange kan ske i løbet af et splitsekund – eller uden at du helt forstår hvorfor?
Og kan du have svært ved at komme ud af følelsen igen?

Svære følelser

Sådan behøver det heldigvis ikke at være

Det er lige præcis det, jeg har specialiseret mig i at hjælpe med.
Jeg ved, hvor hårdt og opslidende, det er.
Og jeg ved, hvordan jeg kan hjælpe – blidt, effektivt og empatisk.
Hjælpe dig til at slippe fri af de voldsomme følelser, så du ikke længere behøver at blive overvældet og styret af dem.

Voldsomme og svære følelser kan også gå ud over dem, der er tæt på

Måske er det, pludselig at blive ramt af voldsomme, svære følelser, ikke noget du selv oplever, eller har oplevet?
Alligevel kan det let komme til at berøre dig, for der er desværre mange, der bliver ramt af gamle, gemte følelser.
For når du – eller andre i dine nære relationer – pludselig bliver ramt af voldsomme eller overvældende følelser, kan det godt være, det er noget gammelt “skrammel” der spøger. Voldsomme og svære følelser kan nemlig ligge gemt – og endda næsten glemt. Og de kan dukke op og ramme igen og igen.
Så hvis du er tæt på mennesker, der har måttet gemme og måske glemme gamle, voldsomme følelser, kan de sagtens  fylde rigtig meget, også for dig. Det kan de, når de kommer op og skaber ravage for en, der står dig nær.

Hvad er det, der sker?

Følelser fra gamle svigt, tab og andre voldsomme oplevelser kan blive ved med at poppe op og skabe vanskeligheder. Og de kan blive ved med at ramme og overvælde dig. Overvælde dig med følelser af vrede, angst, afmagt og handlingslammelse. Eller overvælde dig med en næsten uimodståelig trang til at forsvinde, trække dig – eller ligefrem flygte. Og det kan ofte ske i situationer, der egenlig slet ikke virker så voldsomme.

Mange af de mennesker, jeg som psykoterapeut hjælper, fortæller, hvordan de oplever smertelige og svære problemer. De søger hjælp, fordi de selv – eller en de lever sammen med – pludselig kan blive ramt og overvældet af stærke følelser. Stærke følelser, som nærmest kommer ud af den blå luft. Stærke, svære følelser, som pludselig styrer dem og skaber problemer for dem.

Overvældet. Liviudvikling

Det kan være meget voldsomme, dybe og overvældende følelser

 • en uforklarlig, stærk vrede, der ikke vil slippe igen
 • en voldsom trang til at trække sig, komme væk, stikke af fra det hele, flygte
 • en dyb magtesløshed eller tomhed, der gør dem handlingslammede
 • en overvældende angst eller panik der får dem til at føle, der skal handles her og nu
 • en meget smertefuld sårethed og en følelse af, at andre ikke forstår dem
 • en altoverskyggende tomhed og alenehed: “Der er ingen, der er der for mig”
 • en dyb følelse af skam, at være forkert, ikke at være “god nok”

Når stærke følelser rammer, kan det være utroligt svært  at komme tilbage i balance her og nu.
– Og det bliver jo ikke ligefrem bedre af at opleve, at det ikke bare er en engangsforstilling. Opleve, at det kan ramme gang på gang.

Overvældende,svære følelser

Det kan være virkelig hårdt at blive ramt af gamle, svære følelser

Når de gamle, voldsomme følelser rammer, kan det være ufatteligt hårdt at holde ud. Holde ud og vente på, at de  klinger af. Bare vente og håbe på, at de går over igen.

Og måske har du endda oplevet, at du pludselig kan føle dig totalt afhængig af, hvad andre omkring dig gør, eller ikke gør, for at hjælpe dig? For når du pludselig bliver ramt af voldsomme følelser, kan du komme til at føle dig fuldstændig magtesløs og afhængig af at “blive reddet”. Du kan føle dig totalt afhængig af, at du kan få nogen omkring dig til at gøre lige præcis det, du føler, er nødvendigt.

Kender du det?

Oplever du- -eller en, der står dig nær – at blive overvældet og styret af stærke og voldsomme følelser, der pludselig rammer?
Har du oplevet, hvor hårdt det kan være – igen og igen? Oplevet, hvordan svære følelser kan skabe problemer, konflikter og uro for dig?

Er det ikke godt at kunne mærke sine følelser?

Jamen – er det da ikke godt at kunne mærke sig selv – at kunne mærke sine følelser?

Jooh, det er det jo i rigtig mange sammenhænge. Det er faktisk utroligt vigtigt og nyttigt at kunne mærke sine følelser. Kunne mærke alle de fine nuancer og små impulser, som kan guide dig til at træffe de valg, der er de helt rigtige for dig. De valg, som fører dig derhen, hvor du gerne vil være.

Hvad er problemet så?

Problemet er bare, at når det er de der alt for “vilde” følelser, der pludselig rammer og overvælder dig, ja, så er du i følelsernes vold, så er det de “gamle” voldsomme følelser, der styrer dig. Og det kan let skabe uro og problemer for dig nu og her. For de “gamle” følelser har det med at komme op i situationer, hvor de slet ikke hører hjemme. Og når de vilde følelser styrer dig kan du ret let komme til at reagere uhensigtsmæssigt.

Så er det måske gamle svære følelser, fra overvældende eller voldsomme oplevelser, der har ramt dig igen

Hvis du let bliver overvældet og kommer til at føle dig i følelsernes vold, kan det stamme fra gamle oplevelser af svigt, tab og traumer.
Det kan være voldsomme og svære følelser, du har oplevet for længe siden, der trænger sig på. Følelser, som har ligget gemt og måske glemt, fordi de var alt for svære og overvældende engang.
Følelser, som du ikke har fået tilstrækkelig hjælp til at tage hånd om, så de ikke behøver at blive ved med at poppe op og ramme dig.

Gamle, svære følelser

Når de gamle, svære følelser pludselig dukker op og rammer dig, er det din “krybdyrhjerne”, der har taget over

“Krybdyrhjernen”, der først og fremmest styrer ud fra kæmp, flygt eller frys.
Og når det er den del af hjernen, der har taget over, kan du have svært ved at tænke klart. For der er desværre mere eller mindre lukket ned for mange af dine sædvanlige evner.
F.eks. din evne til huske, danne dig et overblik, trække på erfaringer og træffe kreative beslutninger.
Og – måske værst af alt – bliver din evne til at være empatisk hårdt ramt.

Så er det ikke rigtigt DIG – altså den, du er nu, der styrer, det er de gamle, svære følelser

Så når det er de gamle voldsomme følelser, du mærker – eller jeg vil snarere sige “bliver ramt af”, ja, så er det faktisk ikke rigtigt DIG – altså den du er, her og nu, eller den du blev født som – du er i kontakt med og mærker.
Det, du er kontakt med, er aftrykkene af gamle overvældende følelser og faretruende oplevelser, som pludselig dukker op.
Det er de gamle, gemte, voldsomme følelser fra den oprindelige situation, som rammer og styrer dig nu. De rammer dig i en situation, hvor de slet ikke har noget at gøre. Og på et tidspunkt, hovr de sandsynligvis passer meget dårligt, ja, faktisk kun er voldsomt forstyrrende.

Din gamle “Krybdyrhjerne” er på banen

Det er ekkoet af gamle glemte følelser du genoplever følelsesmæssigt. Og desværre har den slags følelser det med at dukke op, tilsyneladende ud af den blå luft. Det kan ske i løbet af et splitsekund. Det kan ske,hvis der er bare det mindste, der kan minde din gamle “krybdyrhjerne” om gamle, overvældende oplevelser, du har været udsat for.

Så de gamle følelser, der pludselig bruser op, er slet ikke til gavn for dig lige der i den nuværende situation. Tværtimod skaber de nu bare en masse ophidselse, rod, problemer – og måske endda konflikter. Og de er kun til besvær nu, både for dig og dine omgivelser.

Meget gamle svigt og oplevelser, vi ikke er kommet godt over, kan ligge gemt

Dengang du oprindeligt oplevede de overvældende eller voldsomme begivenheder, der fremkaldte følelserne, var du måske meget yngre. Du var måske endda  bare et lille barn, som naturligvis var langt mere hjælpeløst. Et lille barn, der var helt afhængigt af, at andre (voksne) kunne tage sig af dig – hjælpe og beskytte dig.

Eller du var i en helt anderledes udsat situation, hvor du ikke kunne undgå eller afværge det voldsomme, du oplevede. Det, du oplevede som så faretruende, at det satte overvældende følelser i gang hos dig, at du slet ikke kunne rumme dem, og derfor blev nødsaget til at lade dem “forsvinde” blive gemt og næsten glemt.

Især tidlige oplevelser, kan sætte spor

Især når vi tidligt i livet har været udsat for voldsomme eller belastende oplevelser, kan det sætte spor i både hjernen, kroppen og nervesystemet.
De oplevelser, vi ikke har haft mulighed for at komme godt over, kan gå ud over vores energiniveau, livslyst og livsglæde. Og de kan svække vores evne til at lytte til vores krop og beskytte os selv mod overbelastning. Over tid kan de endda medføre mange forskellige helbredsproblemer, f.eks. stivhed, smerter og nedsat bevægelighed i både krop og psyke.

For følelser kan ligge gemt og tilsyneladende glemt gennem rigtig mange år. Og alligevel kan de skabe masser af besvær – endda uden at du opdager hvorfor, og hvor besværet “kommer fra”.

Sådan behøver det heldigvis ikke blive ved med at være

Har du – eller en, der står dig nær – brug for hjælp til at slippe fri af gamle, svære følelser, der styrer for vildt?
– Så vil jeg gerne hjælpe. Hjælpe blidt og nænsomt med at få helet de gamle, gemte følelser, så de ikke mere skaber uro og problemer.

Slip fri af gamle oplevelser

Kontakt mig, hvis du gerne vil have hjælp til at slippe fri af gamle, svære følelser

Ring eller send en SMS til mig på 2635 6332 eller send en mail på mail@liviudvikling.dk

Kærligst
Lise

Du kan få min hjælp online over nettet eller telefonen, det kan du læse mere om her

Jeg vil gerne give dig en tid uden lang ventetid, dag, aften eller weekend.

 

Du kan læse mere om voldsomme følelser her
Læs mere om min baggrund og uddannelser her
Gamle, svære følelser kan godt give ondt i livet – selv efter mange år – det kan du læse mere om her 

Jeg har specialiseret mig i at hjælpe mennesker, der bliver ramt af gamle, svære følelser. Mennesker, der stadig kæmper med følgevirkningerne af gamle, voldsomme eller overvældende oplevelser mange år efter.

1 Comment

 1. Tinna Svar

  Hej hvad koster det at blive hjulpet af dig? Kan man evt blive henvist af egen læge? Kh Tinna

Leave a Comment

Få tips til mere balance, livsglæde og energi
Supervision. Lise Jensen. Liv i udvikling

Få inspiration og nemme tips til:

 • balance
 • livsglæde
 • energi

Tak for din tilmelding